Mønsås ved Kårvåg barneskole

8. mars ble "mønsås" markert for Betonmast Røsands ansatte og ansatte hos deres underleverandører, laget som for tiden bygger Kårvåg barneskole. Det ble en flott markering med mat, musikk, taler og omvisning. Skolen tar form og blir en flott og funksjonell læringsarena. Averøy kommune er svært fornøyd med resultatet så langt.

Hva er mønsås?

- Mønsåsfest er en gammel tradisjon som gikk ut på at byggherre spanderte en fest på snekkerne innen en uke etter at mønsåsen (den åsen som lå øverst på mønet). Etter hvert som byggeskikken har endret seg, og vi ikke lenger bygger med åser i konstruksjonen, har tradisjonen nå endret til en markering av tett tak eller tett bygg.  

Tradisjonelt skulle festen holdes innen en uke etter at mønsåsen var på plass, og som takk ble det hengt opp flagg eller en krans på et synlig sted (kransefest). Dersom festen ikke ble gjort innen fristen, vanket det i stedet en filledukke (mønsåskall) til spott og spe, sa varaordfører Svein Kongshaug i sin tale til både snekkere, elektrikere, malere, planleggere, ingeniører, ledere og øvrige inviterte.

Løftet fram fagarbeiderne og fagutdanning

Averøy kommune spanderte bacalao, kake, kaffe og musikk i sin mønsåsmarkering og som takk til laget som er på byggeplassen hver dag. Både varaordføreren og entreprenør løftet fram det gode samarbeidet i sine taler, framdriften i byggearbeidet  - til tross for en lang vinter med mye dårlig vær. Entreprenøren slo også et slag for byggfaget, læringer og rekruttering. 

Det er imponerende å observere byggeplassen og den logistikken som skal til. Her jobber elektrikere, malere og snekkere side om side, byggeplassen er ryddig og ren, og det lukter godt av trevirke. HMS er sentralt for entreprenøren som har en nullvisjon når det gjelder skader på arbeidsplassen.

Eget husband

Kulturskolen skal ha en egen avdeling i skolen, og varmet opp under mønsåsen med Johnny Solli på piano, Jørund Enzenbach på gitar. Sangen sørget Heidi Dyrset for, internt rekruttert fra Utheim skole, og som også er med i samspillet under byggingen.