Averøys fantastiske pepperkakebygd

For en fantastisk respons. For noen byggverk! I underkant av 40 herlige byggverk ble levert inn til Averøys pepperkakebygd jula 23.  Nå er jula 23 over, årets byggverket er kåret, og byggesaksavdelingen har utsted pålegg om riving. 

Vi var litt spent i forkant, men responsen har overgått alle håp og forventinger. Herlige pepperkakebygg-arkitekter; ingeniører, konstruktører, dekoratører og heiagjenger. Dette var bare helt fabelaktig!

Pepperkakebygda har stått utstilt i Rådhuset. Mange har vært innom og sett på og beundret, 77 har avlagt stemme på hvem som burde bli årets byggverk. 

Vinneren av årets pepperkakebyggverk 2023 er Mestringssenteret. De kan vente seg en liten påskjønnelse fra biblioteket.

Laget av Mestringsenteret - Klikk for stort bildeVillaen Berthinussen

Alle deltakerne får diplom. I tillegg følger vedtak (PDF, 163 kB) fra byggesaksavdelingen. 

Vi ber om at byggverkene blir hentet og at vedtak om riving av byggverkene følges opp. 

NB! Pepperkakabyggverkene har måttet tåle tidens tann, eller juledagene. Det gjør at ikke alle fremstår like vakre på bildene som det de var da de ble oppført i bygda. Noe glasur har sklidd ned av tak og vegger, oppført seg som sne når varmen setter inn, noen konstruksjoner har sklidd litt fra hverandre. Slikt skjer.  

Vedtak: Du er pålagt å rive ditt pepperkakebyggverk som er oppført i Pepperkakebygda Averøy desember 2023.

Forskning viser at svært mange pepperkakehuseiere ender opp med bygg som ikke oppfyller kravene. I verste fall får man ikke spist huset!

SINTEF har oppdatert sin anvisning om spiselige byggverk. Denne anvisningen, i tillegg til generelle krav knyttet til oppføring av byggverk danner grunnlaget for vår gjennomgang av byggverk i pepperkakebygda Averøy 2023. 

Vi har vurdert følgende:

  • Byggesøknad
  • Konstruksjon
  • Fundamentplate
  • Snø- og vegetasjonsimitasjoner
  • Nisse- og dyrefigurer av uspiselig materiale
  • Belysningskomponenter

I vår gjennomgang finner vi at ditt pepperkakebyggverk oppfyller alle anvisninger og krav. Men på bakgrunn av at julen nå er over påleggs du å rive byggverket snarest. 

Rivningsmateriell må fortæres hvis det fortsatt er spiselig, eller leveres godkjent deponi hvis det viser seg uspiselig. 

Det kan ikke klages på vedtaket.