Årsberetning 2023

Kommunepsykolog

  • Plassert i kommunedirektørens stab. Deltar på stabsmøter og enkelte ledermøter der dette er hensiktsmessig. Bidrar ift. planarbeid og videreutvikling av tjenester.
  • Jobber med voksne, barn og unge -og systemarbeid.
  • Tett samarbeid med psykisk helse for voksne og fagleder her.  Deltar på inntaksmøter, gir veiledning til ansatte og bidrar ift fagutvikling.
  • Faglig ansvar i psykisk helseteam for barn og unge (fra 2024). Individuell oppfølging av ungdom på AUS 1 dag per uke.
  • Jobber med noe pasientbehandling, men etter hvert i mer avgrenset grad, da rollen som kommunepsykolog i størst mulig grad er/ bør være i ryggen på andre ansatte, som veileder og støttespiller.
  • Gir veiledning til ansatte ved og helsestasjon/skolehelsetjeneste ved behov. 
  • Bindeledd og losfunksjon internt og eksternt. Jobber særlig opp mot spesialisthelsetjenesten og familievernkontoret, men også andre samarbeidsparter som NAV, OT, Politi, prest, osv.
  • Fagansvarlig for interkommunalt psykososialt kriseteam sammen med psykolog fra Kristiansund.

 

Hektor Hovgaard er psykolog i Averøy kommune

2023

Jeg opplever fortsatt økende pågang av behov for psykisk helsetjenester hos barn, unge og voksne, og økt etterspørsel etter min kompetanse fra ulike hold.

Jeg har i år i større grad prioritert arbeidet i prosjektgruppe for psykisk helseteam for barn og familier, der jeg også fra 2024 vil ha en rolle som fagansvarlig og bistå ift veiledning og videreutvikling av teamet og dettes plass i organisasjonen.

Noen hovedpunkter for 2023:

  • Undertegnede har vært involvert i 54 pasientsaker for voksne i 2021 samt 16 elevsaker ved ungdomsskolen. Dette er likevel en nedgang ift voksne, der jeg har forsøkt å dreie fokus mer over på veiledning av ansatte, mens tallet på elever ved AUS jeg har fulgt opp er relativt stabilt. Det oppleves derimot som at det er blitt mer alvorlig og kompleks problematikk å følge opp både ved AUS og når det gjelder voksne, økt behov for systemarbeid og ansvarsgruppemøter, og stadig høyere terskel for tilbud i spesialisthelsetjenesten, der de strever med fristbrudd. 
     
  • Angående felles psykososialt kriseteam med Kristiansund: Vi har 3 samlinger per år for medlemmer i teamet, der vi gjennomgår og evaluerer utrykninger. Dialog med Leder og fagansvarlig psykolog i Kristiansund ift utvikling av teamet, kompetanseheving og evaluering av rutiner og prosedyrer. Det har blitt flere saker der jeg har fulgt opp direkte i krisehendelser, der jeg i 2023 har jobbet særlig tett inn i to familier på Averøy som ble rammet av krisehendelser.
     
  • Samarbeid med Averøy ungdomsskole rundt folkehelse og livsmestringsprogrammet Robust ungdom. Positive evalueringer fra elever og lærere på ungdomsskolen så langt, og fra miljøterapeuter som har hovedansvar for satsingen. Undertegnede har bidratt med foredrag om følelser for elevene.
     
  • Satsing på folkehelse og livsmestringsprogram «Robuste barn». Dialog med Rektorer på barneskolen ift prosessen, og har også startet opp en ressursgruppe rundt Robuste barn, med to medlemmer fra hver barneskole som har jevnlige møter for å evaluere og bistå hverandre i arbeidet med implementeringsarbeidet i skolen.
     
  • Det har vært en økning i skolevegringssaker i skolen, og vi har leid inn Øyvind Kvello til foredrag for ressurspersoner i kommunen, både innen skole og helse desember 2023. Det er planer om at Kvello kommer tilbake til felles fagdag for alle ansatte i skolene i august 2024, etter ønske fra oppvekstlederne.
     
  • Planer om mer forebygging inn i skolen, også ift selvmordsforebyggende tiltak YAM (Youth awareness model) som er anbefalt tiltak fra Mental helse. Der planlegges nå at to ansatte, en fra psykisk helse for voksne, og en i psykisk helseteam for barn og unge tar kurslederutdanning for å kunne holde dette for alle elever på AUS, fortrinnsvis 1 trinn per år ( 9 trinn?)
     
  • Det er planer om mer felles faglig utvikling med skoler og barnehager, blant annet ved felles deltagelse på webinar.

Utfordringer/løsninger:

  • Jevnt stor pågang ift individualsamtaler, og behov for å avgrense hvilke saker jeg går inn i. Har for tiden full stopp på henvendelser fra voksne om individuell oppfølging.  Jobber mer med veiledning, veiledet selvhjelp, kompetanseheving for organisasjonen og bistår som brobygger og los ift hjelpeapparatet.
     
  • Behov for å jobbe mer og bedre med forebyggende tiltak og kompetanseheving inn i barneskoler og barnehager. ROBUST tiltak i barne- og ungdomsskole og satsing på foreldreveiledning/ ICDP er i gang. ICDP satsingen har nå også fått egen koordinator (Familieveileder).
     
  • Psykisk helseteam for barn og unge kan medføre bedre oversikt og bredere kompetanse på kartlegging og behandling av ulike tilstander før de blir for store og komplekse. Det er flott at dette teamet er på plass, og det er også en plan for videre kompetanseheving med blant annet nettverkssamlinger for kommuner som bygger psykiske helsetjenester.
     
  • Generelt bør vi bli flinkere til å søke kompetanseheving og sette av tid og midler til dette, da kommunen får stadig mer oppgaver som innebærer behov for riktig og bred kompetanse til ansatte i organisasjonen. Det kan her være muligheter for å søke tilskuddsmidler fra blant annet statsforvalter.

Arbeidsmiljø

Undertegnede opplever stor tillit fra ledelsen, og godt samarbeid med de fleste samarbeidspartnere. Det oppleves trygt og godt å jobbe i Averøy kommune. Det er rom for å ta opp og evaluere når det er noe som ikke fungerer.