Søknad om dispensasjon

Du må søke om dispensasjon når det du ønsker å gjøre er i strid med krav i plan- og bygningsloven, forskrift til loven eller gjeldende plan for området (kommuneplan eller reguleringsplan). En dispensasjon innebærer at det gjøres unntak fra regelen som tiltaket strider mot. Dispensasjonen gjelder kun for det aktuelle tiltaket og kan ikke brukes om igjen. En dispensasjon har normalt sett en tidsbegrensning og tillatelsen for å gjennomføre tiltak faller bort etter dette. 

Kriterier for dispensasjon 

Alle kan søke om dispensasjon, men det er strenge vilkår for å få innvilget dispensasjon. Det kan ikke gis dispensasjon fra saksbehandlingsregler.

En søknad om dispensasjon må være begrunnet, og kommunen kan gi dispensasjon dersom begge vilkårene under er oppfylt

  • Hensynene bak bestemmelsen det søkes dispensasjon fra eller hensynene i lovens formålsbestemmelse ikke blir vesentlig tilsidesatt
  • Fordelene ved å gi dispensasjon er klart større enn ulempene.

Søknad om dispensasjon oversendes sektormyndigheter for uttalelse. Begrunnelser som går på personlige forhold som for eksempel plassbehov, familieforhold, økonomiske årsaker og lignende vil vanligvis ikke kunne tillegges vekt i vurderingen. Muligheten for å få innvilget dispensasjon kan også reduseres med økt antall dispensasjoner, størrelse på avvik eller når det søkes om dispensasjon fra planer av nyere dato.

Retningslinjer for behandling av dispensasjonssøknader 

I bestemmelser for kommuneplanens arealdel (Averøy 2016-2028) finner man under § 1.11 kommunes retningslinjer for behandling av dispensasjonssøknader. 

Du finner bestemmelser til kommuneplanens arealdel på kommunens hjemmeside her.

Vedtak om dispensasjon skal begrunnes med relevante og saklige hensyn 

Ikke relevant:

  • Arv av eiendom, arveoppgjør
  • Stedstilknytning
  • Høy alder/sykdom, personlig handikap/funksjonshemming (bare av betydning i unntakstilfelle)

Lite relevant: 

  • Søkers spesielle behov
  • Tidligere gitt dispensasjon

Relevant:

  • Viktige offentlige interesser/utbyggingstiltak som ikke er innarbeidet i plan
  • Tiltak som er i samsvar med pågående planarbeid/revisjon av plan
  • Gjenoppbygging etter brann, uvær og naturkatastrofer
  • Tiltaket som kan anses som næringsvirksomhet i tilknytning til gårdsbruk, men er ikke helt i samsvar med LNFR
  • Tiltak som er i samsvar med arealformål LNFR: tiltak knyttet til produksjon på gården eller det behovet gården har for varer og tjenester, eller det er nødvendig i forbindelse med annen næringsvirksomhet knyttet til jordbruk, skogbruk, yrkesfiske eller liknende.
  • Virksomheten er basert på og tilpasset gårdens eget ressursgrunnlag, for eksempel bruk av fôr, planter, trær, frukt, grønnsaker og andre råvarer produsert på garden samt videreforedling og/eller salg av disse.

Slik søker du om dispensasjon

Dispensasjonssøknaden skrives som et vanlig brev. 

Søknaden må inneholde opplysninger om: 

  • Hvilken eiendom søknaden gjelder (adresse, gårds- og bruksnummer). 
  • Hva prosjektet omfatter, og om det er et permanent eller midlertidig tiltak.
  • Avklar fra hvilke krav/bestemmelser det må søkes om dispensasjon fra og eventuelt hvor stort avviket er. For eksempel 100-meters beltet langs sjø, LNF-formålet i kommuneplanens arealdel eller bestemmelser om utnyttelsesgrad i plan. Hvis omsøkte tiltak omfattes av flere bestemmelser, må alle disse tas med i samme søknad. For eksempel om du ønsker å bygge naust i et LNF-område som ligger innenfor 100-metersbelte mot sjø. Da må begge dispensasjonene beskriver og begrunnes for å kunne bli vurdert. 
  • Søknaden må begrunnes. Blir hensynet bak bestemmelsen vesentlig tilsidesatt, og hvilke fordeler/ulemper gir tiltaket? 
  • Du må varsle naboer om søknad om dispensasjon med begrunnelse. 

Selve søknaden samt kvittering for at naboer er varslet sender du til oss, enten sammen med selve byggesøknaden eller for seg selv (da må du eventuelt også sende med tegninger og situasjonskart for å belyse forholdene rundt dispensasjonen). Søknad kan sendes på e-post til Averøy kommune eller leveres til servicekontoret. 

Litt om hensynet bak ulike bestemmelser eller regler

  • LNF: Hensynet bak LNFR-formålet § 2.4 er å sikre nødvendige areal for tiltak innenfor landbruk, reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag. LNFR-områder skal holdes ubebygd eller bare bebygd i tilknytting til landbruk eller reindrift. 
  • BEN: Hensynet bak bestemmelsene i BEN-formålet er å tilrettelegge for bevaring av den gamle kystbebyggelsen, og at bebyggelsesmønster og organisering av funksjoner skal være i tråd med tradisjon. Etter § 2.1.2 b) skal nye bygninger orienteres i samsvar med tradisjonelt bebyggelsesmønster. 
  • Byggeforbudet i 100-metersbeltet, pbl. § 1-8: Hensynet bak § 1-8 er å verne om sjø og vassdrag og legge til rette for allmenn bruk og ferdsel i strandsonen. Det skal i 100-metersbeltet langs sjø tas særlig hensyn til natur- og kulturmiljø, friluftsliv, landskap og andre allmenne interesser.
  • Tillatt grad av utnytting: Hensynet bak bestemmelsen om maksimal tillatt utnyttelsesgrad er å sikre at tomter har tilstrekkelig med uteoppholdsareal, lekeareal, og at det er tilstrekkelig med luft og lys mellom bygninger, samt at tilstrekkelig areal mellom bebyggelsen skal hindre innsyn. 
  • Byggegrenser mot vei: Hensynet bak byggegrense langs vei er å ivareta krav til veisystemet og trafikken med hensyn til vedlikehold, drift, brøyting og sikkerhet. Det inkluderer også krav til fri sikt og arealbehov ved mulig veiutvidelse.
  • Byggegrenser mot nabo, jf. pbl § 29-4: Hensynene bak pb. § 29-4 er brannvernhensyn og behovet for å sikre lys og luft mellom bygg og en viss avstand mellom nabobebyggelse, samt hensyn til terreng og omgivelsesplassering. Kommunen skal anvende bestemmelsen slik at en oppnår en arealdisponering som på en god måte ivaretar både utbyggers interesser og ønsker, offentlige interesser samt hensyn til naboer slik at de beholder/kan få tilsvarende kvaliteter. 
  • Regulert utforming i plan (for eksempel tak/takvinkel): Hensynet bak regulert utforming i plan er å samordne utforming av bestemte typer bebyggelse innenfor de enkelte områdene.
  • Plankrav: Hensynet bak bestemmelser om plankrav er å fastsette ytterligere detaljer for tiltak i området og igjennom planprosess å sikre en helhetlig vurdering av området.

Når får du svar?

Kommunen skal behandle søknader om dispensasjon innen 12 uker. Fristen regnes fra søknaden er komplett. Det vil si at hvis du sender inn en mangelfull søknad, så vil saksbehandlingstiden begynne å løpe fra den dagen saken er komplett. 

De fleste dispensasjonssøknader må sendes på høring til regionale og statlige myndigheter. Fristen løper ikke i den tiden søknaden ligger til uttalelse. Høringsuttale skal gis innen 4 uker.

Hva koster det?

Kostnaden for behandling av søknad om dispensasjon varierer med hva du søker dispensasjon fra. Dersom søknaden blir avslått, må du likevel betale fullt gebyr.

Kommunens gebyrregulativ finner du her.